Annons:
Tittar i almanackan och ser vad augusti månad har att erbjuda. Hmmm, rötmånad och surströmmingspremiär! Nej, vänta nu! Den person som gjorde den här almanackan har ju helt glömt bort KRÄFTPREMIÄREN!
Kräftpremiären - den enda gång på året då alla vuxna frivilligt tar på sig en hellöjlig hatt bara för att få njuta av dessa röda läckerheter. Glöm inte tillhörande samtal om hur man ska äta kräftorna och hur mycket man ska äta av kräftorna. Mitt tips är: smakar det bra – ät det! Smakar det illa – ät det inte! Helst ska man sitta ute till sent på natten så att det hinner bli mörkt och man kan tända färggranna lyktor föreställande någon ful sol som ser ut att vara ”på lyset”:). Är det inte märkligt att vår jultomte finns porträtterad i ett oändligt antal varianter och utseenden, men denna sollykta förblir densamma i generationer! Är det så att vi människor är mer traditionsbundna när det gäller våra kräftkalas än när det gäller julen? Kanske det, för titta bara på rusningen efter ”de rätta” kräftorna samma dag som någon tidning har haft ett ”bäst-i-test”-reportage! Har aldrig sett någon göra det för en julskinka eller lutfisk.
Från början var vi svenskar mycket negativa till att äta kräftor. De betraktades som insekter (!) och enligt Bibeln skulle man inte äta djur med fler ben än fyra. Men som med så mycket annat lät vi oss påverkas i positiv riktning med hjälp av influenser från andra länder! Kräftor blev dock mat för rikare kretsar och helst skulle kräftorna ingå i tillagade maträtter som t ex puddingar. I slutet är 1800-talet började vi ha ”kräftkalas” eller ”kräftskiva”. Fortfarande var det något för de rika, men det har ju ändrats och numera kan alla njuta av dessa goda läckerheter!
Två tips som gör kräftkalaset ännu mer lyckat:
Gör din egen duk till kräftskivan. Blommor, kräftor och dillkvistar är lätta att göra. Se beskrivning här >>
Detta glas, som står på bordet
ska vi tömma inom kort.
Det ska sätta fart på blodet
jaga sura miner bort.
Här ska ätas, här ska drickas
här ska sjungas kvällen lång.
Här ska alla vänner trivas,
här är stämningen på gång!
Prova att sjunga till vilken melodi som helst och texten passar; Här kommer Pippi Långstrump, Vi gå över daggstänkta berg, Främling osv.
/av Pella Arendt
Annons: